Adatsólyom a Dental World kiállításon!
7OKT
Adatsólyom a Dental World kiállításon!

Mennyire van biztonságban fogorvosi praxisa adatvédelmi szempontból?
Látogasson el a Dental World kiállításon az Adatsólyom standjához, és 2 perc alatt kiderül a válasz! Ráadásul még utazást is nyerhet vele!

Az Adatsólyom megoldást nyújt fogorvosi rendelője adatvédelmi megfelelésére. A kiállítás ideje alatt kipróbálhatja, hogyan működnek az Adatsólyom termékei és felteheti adatvédelemmel kapcsolatos kérdéseit.

A kiállítás ideje alatt 20% kedvezménnyel rendelheti meg az Adatsólyom Multidoki és Adatvédelmi tisztviselő képzés csomagot, illetve az Adatsólyom Doki termékünket.
Kuponkód: DW201910

A Dental World 2019 kiállítás időpontja és helyszíne:
2019. október 10-11-12., Budapest, Hungexpo „A” pavilon
Az Adatsólyom standja: Szabó József negyed 29.

Azok az érdeklődők, akik felkeresik standunkat a kiállításon és kitöltik a kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt. A résztvevők között egy 50 ezer Ft értékű Hungest Hotels ajándékkártyát sorsolunk ki.

Sok szeretettel várjuk az Adatsólyom standjánál!

Interjú Dr. Varga János Tamással Trend Fm rádióban
13AUG
„ha élőerővel nem lehet győzni, akkor kell egy jó szoftver”

A Trend FM a Wolters Kluver jogászdíj elnyerésének apropóján interjút készített Dr. Varga János Tamással, a VJT & Partners ügyvédi iroda irodavezető jogászával, az Adatsólyom szellemi atyjával. Az interjúban szóba kerül az Adatsólyom születése, fejlődése, és jelenlegi szárnyalása az adatvédelem egén. Minden együtt 15 percben, érdemes meghallgatni!

Hatalmas sikerrel zárult az első egészségügyi DPO képzés!
10JÚN
Hatalmas sikerrel zárult az első egészségügyi DPO képzés!

Három vidám, lelkes hölggyel ülök szemben. Nem sokkal ezelőtt lett vége az Adatsólyom első államilag engedélyezett egészségügyi adatvédelmi tisztviselő (DPO) képzésének, amely kiváló eredménnyel zárult. A résztvevők kitűnőre értékelték az előadók szakmai felkészültségét, és azt, ahogyan végig fenntartották a hallgatóság figyelmét, és mindannyian ajánlják az Adatsólyom DPO képzését. A három hölgy: Király Andrea, az Adatsólyom marketing munkatársa, valamint a képzés két előadója dr. Belényi Andrea és dr. Tamás Eszter Kata a VJT & Partners ügyvédi iroda színeiben. Őket faggattam a siker hátteréről.

Honnan jött a képzés gondolata?

Király Andrea: Minden rendelőintézetnek kötelező adatvédelmi tisztviselőt alkalmaznia, és az Adatsólyom célul tűzte ki, hogy lefed minden olyan területet, ami az egészségügyi adatkezeléssel kapcsolatos. Eddigi két termékünk, az Adatsólyom Doki és Multidoki online szoftverek az egyorvosos illetve többorvosos praxisok/rendelőintézetek adatvédelmi megfelelését támogatják. De ahhoz, hogy egy egészségügyi intézmény megfeleljen az előírásoknak, a legtöbb esetben kell egy adatvédelmi tisztviselő is. Így jött az elhatározás, hogy elindítjuk adatvédelmi tisztviselő képzésünket. Nagyon jó döntés volt, és a sikerben nagy szerepe van annak, hogy lenyűgöző előadóink vannak!

dr. Belényi Andrea: Köszönjük, de én inkább azt mondanám, hogy a résztvevők voltak lenyűgözőek. Nagyon jó csapat gyűlt össze ezen a kétnapos képzésen! Az anyag, amit feldolgoztunk felöleli az egészségügyi adatkezelés szinte minden területét, megvizsgáltuk az adatvédelmi törvényeket, végigmentünk az adatvédelmi tisztviselők feladatain, kiemelten foglalkoztunk a magyar egészségügy specialitásaival. Ez így soknak hangzik, de az előadásokat interaktív elemekkel, gyakorlati példákkal színesítettük, könnyítettük. A hallgatók örömmel fogadták ezeket, aktívan részt vettek a témák feldolgozásában, sokat kérdeztek, ők is hoztak példákat, és ez a két nap valóban jó hangulatban telt. Igazi műhelymunka volt!

Mennyiben más ez a képzés, mint a többi?

dr. Tamás Eszter Kata: Egyrészt azért más, mert itt kimondottan egészségügyi adatkezeléssel foglalkozunk, másrészt pedig azért, mert nem az elméletre helyezzük a hangsúlyt. A képzést úgy építettük fel, hogy minél gyakorlatiasabb, praktikusabb tudást kapjanak a résztvevők. Olyan tudást, amelyet a munkájukban valóban alkalmazni tudnak. Nagyon sok mindennapi példát hoztunk az egészségügy területéről, melyekkel a résztvevők a munkájuk során találkozhattak, így könnyebb volt a megértés, és izgalmasabbak voltak az előadások is.

Minden kérdés felkészülten érte Önöket?

dr. Belényi Andrea: A képzés résztvevői között voltak már dolgozó adatvédelmi tisztviselők, voltak, akik most fognak majd munkába állni, ezen kívül részt vettek orvosok és informatikusok is. Így a kérdések nagyon szerteágazóak voltak. Volt olyan kérdés, amit át kellett gondolnunk, és csak később válaszoltunk meg. Azt hiszem, mi is sokat tanultunk ebből a képzésből, sok példával, történettel gazdagodtunk, már jobban tudjuk, hogy melyek azok a témák, amelyeket érdemes fókuszba állítani, és melyek azok, amelyeket nem.

Mikor lesz a következő képzés?

Király Andrea: Következő képzésünk június 25-26-án lesz. Szeretettel várunk minden leendő és már munkába állt adatvédelmi tisztviselőt, orvost, informatikust, és mindenkit, aki meg akarja érteni az egészségügyben alkalmazott adatvédelmi előírásokat és szabályokat, és a gyakorlatban is alkalmazni akarja azokat.

A teljes cikk az Orvosok Lapja 3. számában olvasható.

inden rendelőnek kötelező adatvédelmi tisztviselőt (DPO-t) alkalmaznia!
23MÁJ
100%-os sikerrel zárult az első egészségügyi DPO képzésünk!

A résztvevők 100 százaléka ajánlja az Adatsólyom adatvédelmi tisztviselő (DPO) képzését, amelynek előadói dr. Belényi Andrea és dr. Tamás Eszter Kata voltak, a 2018-ban Wolters Kluwer jogászdíjat nyert adatvédelmi csapat tagjai. A résztvevők közül kivétel nélkül mindenki kitűnőre értékelte az előadók szakmai felkészültségét, és azt, ahogyan végig fenntartották a hallgatóság figyelmét. Annak sem kell csüggednie, aki lemaradt májusi képzésünkről, hiszen a közeljövőben további két képzést szervezünk!

A jó hangulatú, átfogó, és a hétköznapi munkába kitűnően használható képzésről most hadd idézzük azoknak a véleményét, akik leginkább illetékesek ebben a témában, vagyis a résztvevőkét:

Az előadóink hatalmas tetszést arattak:

“Az előadók rendkívül felkészültek, bámulatra méltó, hogy mennyi energiát és tanulást fektettek a képzésbe.”
„Felkészült előadók, folyamatos figyelemfenntartás, hallgatóság figyelése, gyors reagálás”.

Sokan kiemelték, mennyire érthetőek voltak az előadások:

“Végre mindenki számára érthetően dolgozták fel a GDPR-t, és az ehhez kapcsolódó ismeretanyagot.”
“A jogszabály szövegét is segítettek lefordítani a mindennapokra, a gyakorlatra, ez nagyon sokat adott hozzá az eddigi elméleti tudáshoz.”

Többen is hangsúlyozták, hogy szakmailag milyen sokat adott a képzés:

“Nyilvánvalóvá vált számomra, hogy minden orvosnak és minden asszisztensnek körülbelül ennyit kellene tudnia ahhoz, hogy a későbbiekben - mondjuk, egy hatósági vizsgálat vagy egy incidens során - megfelelően tudja a saját adatkezeléseit igazolni.”
„Az adatvédelmi tisztviselőséget kizárólag ilyen tanfolyam elvégzése után engedném! Itt abszolút megkaptam a szükséges információkat!”

Aki részt vett a képzésen, az csak ajánlani tudja:

„Minden egészségügyi dolgozónak csak ajánlani tudom, hogy egyáltalán értse, mi is az a jogszerű adatkezelés!”
„A képzést mindenkinek ajánlanám, aki az adatvédelemmel kapcsolatba kerül, cégeknek, magánembereknek és az orvos kollégáknak. Így a kétnapos képzés után sokkal magabiztosabban fordulok a problémák felé, és most már pontosan tudom a megoldást.”

És nem utolsósorban a helyszín is kapott dicsérő szavakat:

„Kulturált helyszínen, jól megközelíthetően, kiscsoportos formában kiváló felkészítő képzés.”

Köszönjük a sok pozitív visszajelzést!

A következő képzés időpontja: június 25-26.
Helyszín: Engame Akadémia, 1122 Budapest, Maros utca 12.

Sok szeretettel várunk minden leendő és már munkába állt adatvédelmi tisztviselőt!

Jöjjön el, vagy küldje el kollégáját!

További részletek

inden rendelőnek kötelező adatvédelmi tisztviselőt (DPO-t) alkalmaznia!
25ÁPR
Minden rendelőnek kötelező adatvédelmi tisztviselőt (DPO-t) alkalmaznia!

Tudta, hogy minden orvosi rendelőnek – az egyszemélyes praxisok kivételével- kötelező adatvédelmi tisztviselőt alkalmaznia?

Az Adatsólyom az egyorvosos praxisok mellett most már a rendelőintézetek számára is megtalálta megoldást! Megérkezett a rendelőintézetek adatvédelmi megfeleléséhez a várva várt Adatsólyom Multidoki + egészségügyi DPO képzés. Válassza kifejezetten egészségügyi fókuszú képzésünket az év adatvédelmi csapatával!

Az egészségügyi adatvédelmi tisztviselő (DPO) képzés két napos, és kimondottan az egészségügyre fókuszál. Rendelők, orvosi praxisok életéből vett példák segítik a könnyebb megértést. A két nap alatt mindenkinek lehetősége nyílik személyes konzultációra is. A résztvevők a képzés elvégzéséről névre szóló tanúsítványt kapnak, valamint a képzés végén megkapják a szakmai anyagokat is.

Időpont és helyszín: 2019. május 20-21., Engame Akadémia, 1122 Budapest, Maros utca 12.

Sok szeretettel várunk minden leendő és már munkába állt adatvédelmi tisztviselőt!

Május 5-ig 25 % kedvezménnyel jelentkezhet képzésünkre!

Nem mindegy mire költi a pénzét, bírságra vagy megfelelésre!
04ÁPR
Nem mindegy mire költi a pénzét, bírságra vagy megfelelésre!

Az Adatsólyom Multidokival és az adatvédelmi tisztviselő (DPO) képzéssel együtt egy rendelő teljesen meg tud felelni az adatvédelmi rendelet előírásainak a gyógyító tevékenységgel kapcsolatban. A két termék most csomagban is kapható, kedvező, bevezető áron, és ez az ár teljesen eltörpül egy esetleges NAIH bírság mellett.

A Multidoki lefedi az adatvédelmi megfeleléshez szükséges adminisztrációs területeket, a DPO képzésre pedig azért van szükség, mert a legújabb rendelkezések szerint minden rendelőnek kötelező adatvédelmi tisztviselőt alkalmaznia, létszámtól függetlenül. Ez alól csak az egyszemélyes praxisok képeznek kivételt.

Az Adatsólyom Multidoki kifejezetten olyan rendelők vagy orvoscsapatok számára jelent megoldást, ahol egy rendelő keretein belül több orvos dolgozik együtt. Teljes körű adatvédelmi megfelelést nyújt a rendelőnek a gyógyító tevékenységgel kapcsolatban, és minden szükséges dokumentumot a rendelő rendelkezésére bocsát. Segítséget nyújt az adatbiztonsági intézkedésekhez és az adatvédelmi hatásvizsgálat elvégzéséhez, valamint az adatvédelmi tisztviselő kiválasztásához, feladatainak meghatározásához. Használata nagyon egyszerű: a Multidoki egy interneten keresztül használható szoftver, a szoftverek minden előnyével: könnyen lehet dolgozni vele, gyors és pontos, és csak internetkapcsolat kell hozzá.

Az egészségügyi adatvédelmi tisztviselő (DPO) képzés két napos, és kimondottan az egészségügyre fókuszál. Rendelők, orvosi praxisok életéből vett példák segítik a könnyebb megértést. A két nap alatt mindenkinek lehetősége nyílik személyes konzultációra is. A résztvevők a képzés elvégzéséről névre szóló tanúsítványt kapnak, valamint a képzés végén megkapják a szakmai anyagokat is.

Időpont és helyszín: 2019. május 20-21., Engame Akadémia, 1122 Budapest, Maros utca 12.

Sok szeretettel várunk minden leendő és már munkába állt adatvédelmi tisztviselőt!

Május 5-ig 25 % kedvezménnyel jelentkezhet képzésünkre!

Ön megfelelően vezeti az adatkezelési nyilvántartást?
21MÁRC
Ön megfelelően vezeti az adatkezelési nyilvántartást?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen adatok kerüljenek a praxis adatkezelési nyilvántartásába.

Az adatkezelési nyilvántartás lényege, hogy az adatkezelő, azaz az orvos tisztában legyen azzal, hogy milyen célból, milyen típusú személyes adatokat kezel, és ezt egy esetleges vizsgálat során a hatóság felé is igazolni tudja.

Ez azt jelenti, hogy ebben a nyilvántartásban nem az egyes betegek konkrét adatait kell feltüntetni, hanem csak az adatkezelési célokat - ami lehet például: gyógykezelés, kapcsolattartás, könyvelés, de lehet akár az adatszolgáltatás - és az ezekhez tartozó jellemzőket. Az érintettek lehetnek például a betegek, de nem egyenként, hanem mint csoport kell a táblázatban megjelölni őket.

Az Adatsólyom Doki használatával további segítséget és konkrét példákat kap az adatkezelési nyilvántartás kitöltéséhez, amik akár egy-az-egyben használhatók lehetnek az Ön praxisában is.

Ha az orvos tevékenysége nem változik, akkor az adatkezelési nyilvántartást elegendő egyszer elkészíteni. Módosításra csak akkor lesz szükség, ha valamelyik adatkezelési cél megszűnik (például már nem kezel kapcsolattartási adatokat), ha az orvos új tevékenységbe kezd (például úgy dönt, hogy szeretne hírlevelet küldeni a pácienseinek), vagy változik a kezelt adatok köre (például a kapcsolattartási célból az email cím és telefonszám mellett fax számot is kezelnek később).

Mennyire van biztonságban orvosi praxisa?
07MÁRC
Mennyire van biztonságban orvosi praxisa?

Van két perce? Válaszolja meg az alábbi hat kérdést, és két perc múlva kiderül, mennyire van biztonságban orvosi praxisa adatvédelmi szempontból. Adja össze válaszainak pontszámát, és olvassa el az értékelést!

1. Ki van függesztve rendelőjében az Adatkezelési tájékoztató?

a. igen – 2 pont
b. nem – 0 pont

2. Elkészítette az Adatkezelési nyilvántartást?

a. igen – 2 pont
b. nem – 0 pont

3. Tudja, milyen jogai vannak betegeinek a személyes adataik kezelésével kapcsolatban?

a. igen – 2 pont
b. nem – 0 pont
c. nem vagyok biztos benne – 1 pont

4. Kér hozzájárulást betegeitől a kapcsolattartási adataik (e-mail cím, telefonszám) kezeléséhez?

a. igen – 2 pont
b. nem – 0 pont
c. nem kezelek ilyen kapcsolattartási adatokat – 2 pont

5. Tudja, mi a teendője, ha adatvédelmi incidens történik?

igen – 2 pont
nem – 0 pont
nem vagyok biztos benne – 1 pont

6. Tudja, mennyi ideig kell megőriznie az egészségügyi adatokat?

a. igen – 2 pont
b. nem – 0 pont
c. nem vagyok biztos benne – 1 pont

Adja össze válaszainak pontszámát, és olvassa el az értékelést!

12 pont: Gratulálunk, Ön már sokat tett praxisa biztonságáért! Ha szeretné ellenőrizni, hogy minden téren megfelel-e praxisa az adatvédelmi előírásoknak, az Adatsólyom Dokival bármikor megteheti! Amennyiben hiányosság merül fel, a Doki azt is gyorsan orvosolja.

6-11 pont: Önnek még vannak teendői praxisa adatvédelmi megfeleléséért. De az Adatsólyom Dokival akár egy óra alatt GDPR biztos lehet praxisa! Ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a helyes adatkezelésre háziorvosok és egy orvosos magánpraxisok számára.

0-5 pont: Önnek súlyos hiányosságai vannak az adatvédelmi megfelelés terén, praxisa veszélyben van! Válassza az Adatsólyom Dokit, és praxisa már ma biztonságban lehet!

Ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a helyes adatkezelésre háziorvosok és egy orvosos magánpraxisok számára.

Köszönjük a bizalmat! - Az Adatsólyom Doki csapata
21FEB
Vegyük komolyan a betegek jogait!

Orvosként nem csupán a betegeinket kezeljük, hanem a betegeink adatait is. Az Adatvédelmi rendelet hatályba lépése óta az adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseket és kéréseket ugyanolyan komolyan kell vennünk, mint az egészségügyi vonatkozásúakat. Az Adatvédelmi rendelet - a személyes adatok védelmén túl - biztosítja a magánszemélynek, vagyis a betegnek azt a jogot, hogy saját maga rendelkezhessen az adatairól.

Hogy mit jelent ez? Például ha egy beteg másolatot kér a róla tárolt személyes adatokról, vagy ha kéri adatai helyesbítését, akkor az orvosnak ezt mérlegelés nélkül teljesíteni kell. Az ilyen kérelmek megtagadása a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) büntetését vonhatja maga után.

Az első magyarországi bírság épp egy ilyen esetben született: valaki kérte a róla tárolt adatok átadását és adatai kezelésének korlátozását, de a szervezet, akitől kérte, nem teljesítette azt. A NAIH ezért a szervezetet 1 millió Ft-os bírsággal sújtotta.

És hogy mi a teendő az adatkezelésre vonatkozó kérelmekkel?

Az Adatsólyom Doki dokumentumok között megtalálható Belső adatkezelési szabályzat részletesen felsorolja, milyen jogokat kell biztosítani az érintetteknek, és segít abban is, hogy mi a teendő, ha ilyen jellegű kérés érkezik.

Köszönjük a bizalmat! - Az Adatsólyom Doki csapata
07FEB
Köszönjük a bizalmat!

Egyre több orvos választja az Adatsólyom Doki online szoftvert, hogy praxisát összehangolja az adatvédelmi szabályokkal. De vajon elégedettek? Ez a kérdés foglalkoztatta csapatunkat, mikor felmérést készítettünk a szoftvert használó orvosok között.

„Nagyon jó olyan közönségnek dolgozni, akik értékelik az erőfeszítéseinket!” – mondta Király Andrea, az Adatsólyom Doki marketingért felelős munkatársa az egész csapat nevében.

A felmérés ugyanis nagy sikerrel zárult: a Dokit kitöltő orvosok 93%-a nagyon elégedett, és most már biztonságban tudja praxisát, valamint szívesen ajánlja az Adatsólyom Dokit kollégáinak is.
Véleményük szerint jó volt használni a Dokit, mert:
- egyszerűen használható, és egyértelműen vezet a kitöltésben;
- érthető, világos a nyelvezete;
- az Adatsólyom Dokival gyorsan meg tudtak felelni az adatvédelmi előírásoknak.

Ezúton is köszönjük az orvosoknak, hogy minket választanak!

Adatsólyom a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál
31JAN
Adatsólyom a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018. decemberében adatvédelmi projektet indított, melynek célja, hogy minél több agrárkamarai tag megfeleljen a GDPR előírásainak, és elkerülje a hiányosságok miatt kiszabható büntetéseket.

A projekt keretében több mint 180 kamarai tag kapott lehetőséget, hogy az Adatsólyom Vállalkozás szoftver segítségével ellenőrizze felkészültségét és javaslatokat kapjon a GDPR megfeleléshez. Örömünkre szolgál a meghívott kamarai tagok várakozást meghaladó részvételi aránya.

Azon vállalkozások között, akik a projekt időtartama alatt a teljes Adatsólyom kérdőívet kitöltötték, a projekt szponzora, a Craftunique Kft. jóvoltából egy Craftbot Plus 3D nyomtatót sorsoltunk ki. A díjátadóra január végén került sor a sikeres projekt lezárásaként.

A Craftbot 3D nyomtatót Kovács Zsolt, az Agrárkamara szolgáltatási főigazgató-helyettese adta át a nyertes ORIGO AGRO Kft. képviselőjének.

Az Adatsólymot a legjobb adatvédelmi jogászok készítették!
20DEC
Az Adatsólymot a legjobb adatvédelmi jogászok készítették!

Az Adatsólyom Doki, az Adatsólyom orvosoknak készült verziója már sok orvosnak segített abban, hogy praxisa GDPR biztos legyen. Ez a jogászdíj egy megerősítést ad arról, hogy azok az orvosok, akik az Adatsólyom dokit választják, valóban a legjobbat kapják.

Adatsólyom Doki szoftver

Az Adatsólyom Doki egyszerű, gyors, és teljes GDPR megfelelést biztosít akár egy óra alatt. Egyszerű, mert csak egy kérdőívet kell kitölteni, melynek alapján a szoftver értékeli a praxis adatvédelmi helyzetét, és világos instrukciókat ad a teendőkről. Gyors, mert mindez akár egy óra alatt megvan. Teljes megfelelést biztosít, mert az orvosi praxis rendelkezésére bocsátja az összes adatkezeléshez szükséges dokumentumot is, melyeket vezetni kell, vagy ki kell függeszteni a váróban.

Háziorvosoknak és egy orvosos magánpraxisoknak

Az Adatsólyom Doki háziorvosok és egy orvosos magánpraxisok számára készült, az ő részükre nyújt teljes megfelelést az adatvédelem területén. Számukra ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a helyes adatkezelésre.

Gratulálunk!

Gratulálunk „az év adatvédelmi csapatának”! Nekik köszönhető, hogy az Adatsólyom Doki szöveges tartalma nem csak jogilag helyes, hanem tökéletesen érthető, orvosbarát nyelven van megfogalmazva. A kérdőív kérdéseinek és javaslatainak megértését tovább könnyítik az orvosok mindennapi tevékenységéből vett példák.

Tűz van babám!
17DEC
TŰZ VAN, BABÁM! - tűzoltás adatvédelmi incidens esetén

Nem véletlen a hasonlat. Egy adatvédelmi incidens bárhol és bármikor előfordulhat, elég egy véletlen, egy apró vigyázatlanság, és máris felüti a fejét, akár a tűz. És ha nem végzünk azonnal „oltási munkálatokat”, nagy károkat okozhat, hiszen a GDPR súlyos szankciókat helyez kilátásba a nem megfelelően kezelt incidensek esetére.

De mi is az az adatvédelmi incidens?

Ne gondoljunk rögtön egy hekker támadására, ennél sokkal hétköznapibb dolgokról van szó, olyan esetekről, melyek minden orvosi praxisban előfordulhatnak. Például egy nehéz nap végén az asszisztens az egyik beteg leletét véletlenül rossz e-mail-címre küldi. Vagy az orvos elfáradt, és nem jut eszébe, hogy diagnosztikai leleteket csak úgy adhat ki telefonon, hogy előtte a megfelelő azonosítást elvégzi. De az is az incidens kategóriájába sorolható, ha a használt betegnyilvántartó szoftverből véletlen törléssel eltűnnek betegek adatai. Vagy ha elveszik egy mobiltelefon, amelyen egészségügyi adatok szerepelnek. Vagy ha elveszik egy leletekkel teli dosszié.

Az előbb felsorolt esetek mind-mind olyan adatvédelmi incidensek, ahol a betegek személyes adatainak biztonsága veszélybe kerül. Az adatok illetéktelen személyek kezébe kerülhetnek, vagy az adatokhoz ideiglenesen nem lehet hozzáférni, vagy esetleg elvesznek, megsemmisülnek. Ilyen esetekben gyorsan kell cselekedni.

A tűzoltás

Az incidens észlelése esetén 72 órán belül bejelentést kell tenni az adatvédelmi hatóságnak. Ezt gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mint a tűzoltás bejelentését. Részletesen számot kell adni nem csak a tűz bekövetkeztéről (az incidensről), hanem arról is, hogy mit tettünk a tűz oltása érdekében, vagyis annak érdekében, hogy a pácienst személyes adatainak sérülése miatt minél kisebb kár érje. Mindemellett a beteget, akinek adatát az incidens érinti, értesíteni kell arról, hogy incidens történt. Az is fontos kötelezettség, hogy az incidensekről pontos és követhető nyilvántartást vezessen az orvos, kötött adattartalommal.

A teljes interjú az Orvosok Lapja 6. számában olvasható.

Gratulálunk az adatvédelmi csapatunknak!
03DEC
Gratulálunk az adatvédelmi csapatunknak!

A VJT & Partners ügyvédi iroda alkotta meg, frissíti, és gondozza az Adatsólyom jogi tartalmát. Az iroda az Adatsólyom megalkotásával 2018-ban megnyerte a neves Wolters Kluwer jogászdíjat „az év adatvédelmi csapata” kategóriában.

Ügyfélközpontúság, innováció és példaértékűség. Ez a három érték, amelynek alapján a Wolters Kluwer 2018. november 30-án a legjobb jogászoknak odaítélte a díjakat. Büszkék vagyunk az Adatsólyom és a jogi csapat sikerére, hiszen az Adatsólyommal egy olyan dolgot alkottunk meg, amely most már egy jogászdíj által elismerten ügyfélközpontú, innovatív és példaértékű. A jogászdíj megerősített minket abban, hogy érdemes nagyot gondolni, és időt és energiát nem kímélve megvalósítani azt.

Amikor beüt a mennykő
22NOV
Amikor beüt a mennykő
Miért szerencsésebbek a magyar orvosok, mint a portugálok?

Kiszabták Európában az első GDPR gigabírságot. Egy portugál kórház nem megfelelően kezelte betegei adatait, mivel nem csak azok férhettek hozzá az adatokhoz, akiknek feltétlenül szükségük volt rá. Ezért a kórházat közel 130 millió forintnyi büntetéssel sújtották.

A portugáloknak nagy veszteség, hogy az Adatsólyom Doki csak magyar nyelven érhető el, a magyar orvosoknak viszont nagy szerencse! Főként a háziorvosok és magánpraxisok adatvédelmi gondjait oldja meg, körülbelül egy óra alatt, rendelkezésükre bocsájtva az összes adatkezeléshez szükséges nyomtatványt és nyilvántartást.

Az Adatsólyom Doki egy online szoftver, mely teljesen megoldja a háziorvosok és magánpraxisok adatvédelmi gondjait. Egy kérdőív kitöltését követően a Doki értékeli a praxis adatkezelését, majd világos instrukciókat ad a teendőkről, és személyre szólóan rendelkezésére bocsájtja a szükséges dokumentumokat, nyilvántartásokat és az adatkezelési tájékoztatót.

A KOLLÉGÁKNAK CSAK AJÁNLANI TUDOM EZT A KOMPLETT SZOFTVERT!
08NOV
„…A KOLLÉGÁKNAK CSAK AJÁNLANI TUDOM EZT A KOMPLETT SZOFTVERT!”

Az Adatsólyom Doki bizonyított! Egyre több orvos dönt a GDPR biztonság mellett, és ehhez egyre többen választják ezt a háziorvosoknak és egyszemélyes praxisoknak teljeskörű megoldást kínáló szoftvert.

Miért GDPR biztonság?

Minél tovább halogatjuk a megfelelést, annál nagyobb veszélybe sodorjuk orvosi praxisunkat. A megfelelést május óta minden praxisnak biztosítania kell, és most mindjárt itt a karácsony. A NAIH visszamenőleg is vizsgálódik, és szankciót szabhat ki.

Miért az Adatsólyom Doki?

A Doki-t csak ki kell tölteni (legfeljebb 1 óra), követni a javaslatokat, és eltűnnek az adatvédelem viharfelhői a fejünk fölül. A Doki mindent érthetővé tesz, és minden dokumentumot odaad, amire szükség van. Az eredmény: teljes GDPR megfelelés a gyógykezelésben.

„A kollégáknak csak ajánlani tudom ezt a komplett szoftvert, hiszen saját magunk nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudnánk a szükséges dokumentumokat, eljárásrendet előállítani. Így lényegesen könnyebb!”
Dr. Schranz Róbert, háziorvos, Szekszárd

Szabaduljon meg egy óra alatt a GDPR minden nyűgétől az Adatsólyom Doki segítségével!
18OKT
Szabaduljon meg egy óra alatt a GDPR minden nyűgétől
Az Adatsólyom Doki most egy órán belül GDPR megfelelővé alakítja a praxisát.

Az Adatsólyom Doki orvosbarát megoldás a gyógyító tevékenységhez köthető helyes adatkezelésre, mert egyszerű és gyors: megvásárolja az Adatsólyom Doki-t, rászán egy órát és praxisa meg fog felelni a GDPR követelményeinek. Az Adatsólyom Doki-t a magán- és háziorvosi praxisok számára fejlesztette ki az Adatsólyom csapata, orvosok igényei alapján.

  • teljes GDPR megfelelés
  • könnyen érthető kérdések
  • minden szükséges dokumentumot tartalmaz
  • nem több mint egy óra munka
Szeptembertől itt az Adatsólyom Doki!
16AUG
Szeptembertől itt az Adatsólyom Doki!

Szeptember második felétől lesz elérhető az Adatsólyom Doki, melyet az Adatsólyom csapata kifejezetten a mi igényeinket szem előtt tartva fejlesztett, hogy támogassák tagjainkat a GDPR megfelelésben.

Regionális rendezvényeinken, az Adatsólyom csapata közel 200 kollégánkkal találkozott személyesen. A GDPR-ral kapcsolatos tájékoztató elődadások utáni beszélgetések alkalmával megfogalmaztuk: tudjuk, hogy az orvosi szakma tekintélye és a betegeink bizalma elvárja tőlünk a GDPR szerinti adatkezelést, de ehhez szükségünk van olyan megoldásra, amely kifejezetten nekünk, orvosoknak szól és nagyban megkönnyíti számunkra ezt a munkát.

Az Adatsólyom, megértve ennek fontosságát, új termék fejlesztésébe kezdett. Az Adatsólyom Doki kimondottan a gyógyító tevékenységgel összefüggő adatkezelési gyakorlatot vizsgálja, így célzottan azoknak a kollégáknak ajánljuk, akik háziorvosi vagy egyéb magánorvosi praxist folytatnak.

„A legfontosabb szempontunk az volt, hogy az orvosoknak egyáltalán ne kelljen vesződniük a GDPR bonyolult szabályaival. Az általunk összeállított kérdésekre mindenki könnyen tud válaszolni, aki a saját praxisát ismeri. Az Adatsólyom Doki használatával világossá válnak azok a folyamatok, melyek bevezetésével megvalósul a helyes adatkezelési gyakorlat.” – nyilatkozta Cságoly Zoltán, az Adatsólyom kiemelt ügyfélkapcsolati menedzsere, majd kiemelte:

„Az Adatsólyom Doki az orvosok számára a leghatékonyabb megoldás, mert kifejezetten a mindennapi gyógyító munka során felmerülő adatkezelési feladatokra ad megoldást. Az Adatsólyom Doki egy óra alatt teljeskörűen feltárja a praxisok jelenlegi adatkezelési gyakorlatát, a személyre szabott diagnózis és megoldási terv mellett újdonságként a GDPR megfeleléshez szükséges dokumentumokat is tartalmazza. Mindezt érthetően, egyszerűen, célravezetően, hogy az orvosoknak minél több idejük maradjon a gyógyításra.”

Szeptembertől itt az Adatsólyom Doki!
18JUN
Nem vonhatjuk ki magunkat a GDPR megfelelés alól!

Dr. Begya László, a Győr-Moson-Sopron megyei TESZ elnökének hívására közel száz orvos jött el június 12-én, hogy találkozzon az Adatsólyom csapatával. A téma ennél aktuálisabb már nem is lehetett volna: Most akkor mi a helyzet a GDPR-ral? Meg kell felelni vagy sem? Akik ott voltak, azok egy barátságos, célratörő, valódi eszmecsere részesei lehettek. Hogy mi történt pontosan? Dr. Begya László elnök úr így fogalmazott a találkozó után:

„Az előadások sok érdeklődőt vonzottak, megtöltötték a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház nagy előadó termét.

Az informatika széles körben átjárja életünket. Mi orvosok is szeretnénk biztonságban tudni személyes adatainkat. Ugyanezt a biztonságot kell nyújtanunk pácienseink, alkalmazottaink és a velünk üzleti kapcsolatban állók részére is, ezért nem vonhatjuk ki magunkat a GDPR hatálya alól. Ráadásul különösen szenzitív adatokat kezelünk.

Az előadók segítettek abban, hogy tisztábban lássunk a sok riogatás és félinformáció között. Kiderült, hogy az egészségügyben a szolgáltatók által eddig is alkalmazott, európai szinten is szigorúnak számító magyar jogszabályokat figyelembe véve, nem is állunk rosszul az adatvédelem területén. Természetesen a GDPR behozott néhány új fogalmat és tennivalót, azonban nem lehetetlen ezen elvárásoknak megfelelni. Az „Adatsólyom” program segít a hiányosságok feltárásában és a cselekvési terv kialakításában.

Az előadások világosabbá tették az adatvédelmi rendelet felépítésének elvi rendszerét, ami fontos az egészségügyi szolgáltatók helyes, jogkövető magatartásának kialakításához.

Az előadások kapcsán sok kérdés merült fel, aminek megtárgyalásához elegendő idő állt rendelkezésre.

Csak ajánlani tudom a kollégák részére, hogy vegyék igénybe az előadás és személyes konzultáció lehetőségét, mely után már nem tűnik olyan félelmetes ellenségnek a GDPR és sok félreértés tisztázható.”

A tiszakécskei országos találkozóval indult sorozat Győr után is folytatódik. A GDPR megfelelés orvosokat érintő kérdéseire ezen a héten is választ kaphatnak az érdeklődők: az Adatsólyom stábja a MOK Tolna Megyei TESZ meghívásának eleget téve június 20-án, szerdán, Szekszárdra utazik.

Szeptembertől itt az Adatsólyom Doki!
06JUN
GDPR: Megfelelni vagy nem megfelelni, ez itt a kérdés

Május huszonötödike óta hivatalosan is van GDPR. A kormányzati kommunikáció május 24-én váratlanul bejelentette: azonnali büntetés helyett először csak figyelmeztetni lehet a kis- és közepes vállalkozásokat. Azután ennek ellentmondó vélemények, magyarázatok jelentek meg a sajtóban. Orvosként a sok egyéb teendő mellett nehéz követni és átlátni, hogy most mi is a helyzet, ezért szakemberhez fordultunk: Varga János Tamással, a VJT & Partners Ügyvédi Iroda vezetőjével beszélgetünk az új helyzetről és az értelmes megoldásokról.

Most akkor megbüntetik, vagy csak figyelmeztetik az orvosokat, ha nem tartják be a GDPR előírásait?

Erre a kérdésre nem tudok biztos választ adni, ezt majd az idő fogja megmutatni. Mindenesetre a kormányzati bejelentéssel kapcsolatban benyújtott törvénymódosítási javaslat szövege nem tartalmaz egyértelmű mentesítést a büntetés alól. Én mindenképpen a megfelelés mellett tenném le a voksot. A betegek bíznak az orvosokban, fel sem merül bennük, hogy az orvosuk helytelenül kezeli a legszemélyesebb egészségügyi adataikat. Ez a feltétlen bizalom az, ami miatt a jövőben is be kell tartani az adatvédelmi előírásokat, és emiatt kell megfelelni a GDPR szabályainak.

Minden orvosra egyformán vonatkozik az új adatvédelmi rendelet?

Az egyszemélyes magánpraxisban maga az orvos a felelős a páciensek adatainak kezeléséért, vagyis ő maga az adatkezelő, kizárólag az ő felelőssége az, hogy mi történik ezekkel az adatokkal. A több orvost foglalkoztató egészségügyi intézményekben maga az intézmény az elsődleges adatkezelő. Az intézmény köteles megfelelni a GDPR előírásoknak, a gyógyító tevékenységet végző orvosok pedig az intézmény által meghatározott adatkezelési szabályokat kötelesek betartani.

A teljes interjú az Orvosok Lapja 3. számában olvasható.

Száguldás az A1-en
23MÁJ
CSAK AZÉRT IS MÁJUS A LEGSZEBB HÓNAP!

Itt a május, és itt van az éves beszámolók elkészítésének szokásos határideje. Már ez is kicsit sok, ha az ember belegondol, hogy odakint tavasz van. És most ráadásul itt van a GDPR május 25.-i határideje is.

Nehéz feltenni ilyenkor a kérdéseket, de kötelező, mert a rendelet mindjárt hatályba lép. Ha már túljutott az ember azon, hogy mi is ez a GDPR, akkor jön a következő kérdés: hogyan fogok megfelelni neki? És hogyan fognak megfelelni a rendeletnek azok a cégek, akiknek a könyvelését végzem?

Az MKOE — felismerve a tagjait érintő kettős feladatot — támogatni kívánja tagjait a felkészülésben, hogy egyrészt maguk is meg tudjanak felelni a GDPR kihívásoknak, másrészt a tagok valódi megoldást tudjanak javasolni ügyfeleiknek is.

Az ADATSÓLYOM azoknak való, akik szeretik a májust. Használatához nem kell megérteni a közel 80 oldalas jogi nyelven megírt GDPR rendeletet – ezt már megtette az Adatsólyom csapata - elég, ha valaki a saját vállalkozását érti. Ez az önállóan használható online eszköz feltárja a könyvelők és ügyfélkörükhöz tartozó vállalkozások adatkezelési hiányosságait. Az alkalmazást bárki könnyen tudja használni.

"Az Adatsólyom használatához nem szükséges jogi vagy adatvédelmi előképzettség, bőven elegendő, ha a felhasználó a saját cégét ismeri. Így az Adatsólyommal a vállalkozások gyorsan előre tudnak lépni a megfelelésben. A tét óriási, hatalmas büntetéseket kockáztatnak azok a cégek, akik nem, vagy nem jól alkalmazkodnak. A későn ébredőknek ez az utolsó esélye, hogy megfelelő szakmai segítséggel még képesek legyenek az elvárásokat teljesíteni." - mondta el dr. Varga János Tamás, az Adatsólyom adatvédelmi szakmai tartalmát kidolgozó VJT & Partners ügyvédi iroda vezetője.

Az ADATSÓLYOM három egyszerű, jól követhető lépésben segíti a vállalkozásokat adatkezelésük GDPR megfelelésében:

  • a vállalkozás működésére vonatkozó dinamikus kérdőíven keresztül feltárja a vállalkozást érintő összes adatvédelmi terület állapotát és a lehetséges kockázatokat.
  • az e-mailben elküldött részletes értékelés megmutatja a feltárt hiányosságokat, és konkrét javaslatokat tartalmazó cselekvési tervet ad, hogy milyen lépéseket kell tenni a teljes GDPR megfeleléshez.

Az ADATSÓLYOM segít a könyveléssel foglalkozó vállalkozásoknak a GDPR megfelelésben, egyben támogatja őket, hogy ügyfélkörük számára is valódi segítséget tudjanak nyújtani a megfelelésben.

Száguldás az A1-en
06MÁJ
Adatsólyom a Kossuth rádióban

A Kossuth Rádió felkérte dr. Varga János Tamást, hogy a G7 gazdasági magazin vendégeként a GDPR rendeletről, és ezzel kapcsolatosan az Adatsólyom szoftverről beszéljen. A beszélgetés mottója: „Nyakunkon a GDPR, sokan pedig még nem is hallottak róla”. A műsorvezető, Szentgáli Edit arról faggatta Tamást, hogy mi is az a „személyes adat”, milyen változásokat hoz a GDPR a kis- és középvállalkozások életében, és hogy kinek, hogyan, és miben segít az Adatsólyom.

„… Személyes adat, ha ez a kifejezés elhangzik, akkor az emberek döntő többsége névre, születési helyre, lakcímre, anyja nevére gondol. Az igazi rádöbbenés ott jön, hogy minden információ személyes adat, ami összekapcsolható egy emberrel: az érdeklődési köre, hogy milyen filmeket néz, mit vásárol a szupermarketben, mikorra van időpontja a fogorvosához? Minden információ személyes adat, ami egy konkrét emberrel összekapcsolható…”

„…Egy teljesen más gondolkodás mellett kell ezeket az adatokat a továbbiakban kezelni. A pénzzel hasonlítom most össze az adatot. Van a könyvelés. Egy vállalkozás esetében mindenki tudja, hogyha a pénz bemegy vagy kijön, azt bizonyítani, könyvelni kell, és közben be kell tartani a számviteli szabályokat. Egy ellenőrzéskor nem elég bemutatni, mi van a kasszában, hanem meg kell mutatni az összes bizonylatot arra vonatkozóan, hogy az összeg hogyan jött ki. Ezentúl „adatkönyvelés” is lesz. Nem elég jól kezelni az adatokat, kell egy olyan „könyvelés”, ami alapján nem jöhet ki más, csak az, hogy jól kezelem az adatokat. Ha kijön a hatóság, nem csak azt kell bizonyítani, hogy éppen most milyen adatokat milyen célból és hol tárolok, hanem azt a „könyvelést” is mögé kell tenni, hogy miért így kezelem ezeket az adatokat…”

„…Az Adatsólyom azért készült, hogy ennek a 640.000 kis- és középvállalkozásnak (Magyarországon a 10 fő alatti kis- és középvállalkozások száma) is esélye legyen arra, hogy üzleti tevékenysége során fel tudja mérni, hogyan kezeli ő a személyes adatokat, és hogy megvalósítható, kézzel fogható javaslatokat kapjon arra, hogy mit kell másként csinálnia a GDPR megfelelésért…”

Az interjú egészét ide kattintva hallgathatják meg.

Száguldás az A1-en
16ÁPR
Biztos, hogy a 6 milliárdos bírság nem érinti az Ön cégét?

Már csak néhány hét, és május 25.-én életbe lép az EU új adatvédelmi rendelete, a mindenkire kötelező GDPR. A központosítás eredményeképpen a személyes adatok nagyobb biztonságba kerülnek, ugyanakkor a felkészülést elmulasztók akár 6 milliárd (!) forintos bírságra is számíthatnak. Hazánkban egy ilyen mértékű büntetés nemcsak többszázezer kis- és középvállalatot lehetetlenít el, de térdre kényszeríthet nagyvállalatokat is. A magyar fejlesztésű Adatsólyom segítségével azonban bármely cég, intézmény vagy civil szervezet felkészülhet a megváltozott adatvédelmi szabályokra — mindössze néhány óra befektetésével.

2018 a GDPR éve is, azonban a magyar kkv-k 89 százaléka*, saját bevallása szerint, szinte semmit sem tud a törvényileg kötelező tennivalókról, a megfelelés feltételeiről. A magyar Simplexxy ezen próbál segíteni az Adatsólyom nevű online, önállóan használható szoftverével, amely 600 kérdéssel, 58 területen tárja fel a vállalkozás vagy szervezet adatvédelmi hiányosságait és mondja meg a teendőket.

A GDPR minden magyarországi bejegyzett szervezetet érint valamilyen mértékben, hiszen vonatkozik minden vállalkozásra és civil szervezetre, amelynek legalább egy munkavállalója, vagy legalább egy ügyfele, kapcsolata van. Sokan nem is gondolják, de ide tartozik az összes email, munkavállalói adat és a dolgozók értékelése, az állásra jelentkezők önéletrajzai, felvételizők vagy betegek adatai, a partneri vagy üzleti kapcsolatokat tartalmazó listák, valamint a Facebookos-játékokon részt vevők adatai is. Az új adatvédelmi szabályozás így mindenkit érint, és alig 30 nap múlva bármely cég vagy civil szervezet büntethetővé válik.

„Hazánkban több mint 670.000 olyan közép- és kisvállalkozás működik, amelyek nem engedhetik meg maguknak az akár milliós GDPR-felkészülést, pedig a hatósági vizsgálatok őket is érintik majd. Ezért fogtunk bele az Adatsólyom kifejlesztésébe. Büszkék vagyunk, hogy a több mint egy éves fejlesztésnek és megfeszített munkának köszönhetően időben elkészült az Adatsólyom. Így a magyar cégek és szervezetek egy néhány órás, önállóan végzett átvilágítást követően nagyot léphetnek előre abban, hogy megfeleljenek a megváltozott és megszigorított elvárásoknak, és ezzel biztosíthatják a jövőjüket" - mondta dr. Gaál László a Simplexxy Technologies Kft. egyik alapítója.

Az online eszköz elkészítésén nemcsak számítástechnikai szakemberek, hanem tapasztalt és nemzetközileg elismert magyar adatvédelmi jogászok is dolgoztak. Kifejtették a közel 100 oldalas tömény jogi szöveg lényegét, amelyet aztán nyelvi lektorok írtak át mindenki számára világos, könnyen érthető szövegre. Ezért az Adatsólyom használatához semmilyen adatvédelmi vagy jogi szaktudásra nincs szükség, elég, ha a felhasználó ismeri a saját vállalkozása vagy szervezete működését.

Az Adatsólyom használatához nem szükséges jogi vagy adatvédelmi előképzettség, bőven elegendő, ha a felhasználó ismeri a saját cégét. Már csak nagyon kevés idő áll rendelkezésre, hogy az adatkezelők maradéktalanul megfeleljenek az új EU-s előírásoknak, így különösen fontos, hogy az Adatsólyommal gyorsan tudnak a vállalkozások előrelépni a megfelelésben. Hatalmas büntetéseket kockáztatnak azok a cégek, akik nem, vagy nem jól alkalmazkodnak, ezért a tét óriási. A későn ébredőknek ez az utolsó esélye, hogy megfelelő szakmai segítséggel még képesek legyenek az elvárásokat teljesíteni." - mondta el dr. Varga János Tamás, az Adatsólyom adatvédelmi szakmai tartalmát kidolgozó VJT & Partners ügyvédi iroda vezetője.

A GDPR-megfelelésre kevesebb mint 30 munkanap áll rendelkezésre, de a megszegéséért kiszabható bírság mértéke a legsúlyosabb az összes között, elérheti a vállalkozás éves árbevételének 4 százalékát, vagy a 20 millió eurót - a kettő közül a magasabb a maximális mérték. Sőt, a szabályok megszegése a bírságon felül kártérítési és büntetőjogi kockázatot is hordoz a cégek és vezetőik számára, így nagyon komoly, a vállalkozás létét veszélyeztető pénzügyi kockázatot jelent.